Activitatea AO AVE Copiii în perioada 7-14 martie 2022

Asistența refugiaților din Ucraina, atragerea de resurse, colectarea donațiilor de bunuri destinate acestora au fost preocupările noastre de bază și săptămâna trecută. Eforturile depuse s-au soldat cu obținerea de resurse importante și lansarea de proiecte destinate susținerii refugiaților din Ucraina. Alaturi de noi sunt Pediatres du Monde, International Social Sevice USA, donatori privați din SUA, Elveția dar și Republica Moldova. 

Partenerul fidel al Asociației - Pédiatres Du Monde a acceptat să ne susțină unul dintre proiectele noastre, în cadrul căruia câteva sute de familii refugiate din Ucraina vor beneficia de susținere în următoarele 6 luni. Tot cu suportul colegilor de la Pédiatres Du Monde, timp de 11 zile, sunt procurate și livrate zilnic câte 2000 de peturi pentru oamenii care așteaptă să treacă granița spre Moldova, iar vineri am procurat și un frigider cu capacitate de 385 de litri, care a fost trimis la Centrul de plasament pentru refugiați din Ungheni.

Pe 8 martie am recepționat un camion cu ajutor umanitar din partea Asociației Zi de Bine din Romania, care a ajuns la Chișinău, grație suportului Moldova World Children's Fund acordat pentru acoperirea cheltuielilor de transport și asistenței Centrului International de Colaborare şi Dezvoltare "PHOENIX". Lotul de plapome, lenjerie de pat, produse igienice, alimentare, îmbrăcăminte, dezinfectanți, măști medicale pentru copii și alte bunuri au început și vor continua să fie repartizate la centrele pentru refugiați.

Întreaga echipă a AO AVE Copiii a participat la descărcarea camionului cu bunuri. Unii au venit cu rude, prieteni, chiar dacă ziua de 8 martie a fost una liberă. În aceste activități s-au inclus și cele doua infirmiere de la Institutul de Medicină Urgentă, găzduite de Asociație în perioada pandemiei de COVID-19. 

Am mai primit ajutoare pentru refugiații din Ucraina de la Elena Lewicka-Pahomova, Oxana Cretu si prietenii ei din Franța. Printre bunurile colectate sunt produse de îngrijire pentru bebeluși (scutece, șervețele umede, gel de duș, creme, jucării pentru dințișori, babetele etc.), alimentație pentru bebeluși și alte lucruri atit de necesare acuma. 

De asemenea, am recepționat o donație specială în bani din care vor fi procurate medicamente pentru copiii care încă rămân să înfrunte războiul în Ucraina. 

O parte din donații le-am trimis la Ambasada Ucrainei în Republica Moldova (apa, pamperși, formulă, biscuiți pentru bebeluși, produse igienice si sanitare pentru mămici si bebici, câteva hainite etc.), produse necesare pentru mămicile și copiii care stau în rând zilnic la Consulat pentru diferite acte. 

O altă partidă de ajutoare - haine și produse igienice, dar și alimentare pentru copii și adulți au fost transmise către Direcția Generală Asistență Socială și Protecția Familiei, Ungheni pentru Centrul de la Ungheni care găzduiește refugiați din Ucraina.

Ne-am implicat și în mai multe acțiuni de evacuare a 160 de femei și copii din zonele în care exista un pericol real pentru securitatea acestora. Am coordonat și asistat intrarea în Moldova a unui grup de 40 de copii de la un liceu sportiv din Ucraina și găzduirea acestora la un centru de plasament al refugiaților. Am urmărit ca ei ulterior să ajungă cu bine într-o țară europeană, Asociația fiind ajutată în aceste acțiuni de World Vision Romania. 

Câteva zile am găzduit la sediul Asociației o mamă cu copil, pe care i-am ajutat să procure binele de călătorie și i-am condus la drum în țara de destinație. 

În atenția noastră s-au aflat și cazurile unor copii care au ajuns neînsoțiți în Moldova. 

Lucia Fliurța și Veronica Slanina au investigat împreună cu poliția cazul a doi copii ucraineni care se presupunea ca au fost abandonați. Sesizarea nu s-a adeverit. Autoritățile de resort urmează să stabilească neregulile legate de actele cu care călătoresc acești copii împreună cu o familie de rude.

Ne-am implicat și în cazul unui băiat cu probleme neurologice, refugiat din Ucraina, și l-am ajutat să meargă la un consult medical, după care i-am procurat medicamentele necesare.

Am mai reușit să stabilim un parteneriat cu UNHCR pe segmentul de protecție a copilului, directoarea executivă a AVE Copiii fiind în dialog la acest subiect și cu secretarul de stat la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Daniella Misail-Nichitin. 

Efortul nostru a fost apreciat de către ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, care ne-a mulțumit printr-un mesaj pentru ajutor și implicare. Am fost și vom rămâne alături de refugiații din Ucraina! 

Săptămâna trecută am lucrat și la proiectele în derulare. Antonina Comerzan și Lucia Fliurța au discutat în cadrul unei ședințe de coordonare cu directorul Școlii Profesionale nr. 10 din Chișinău perspectivele colaborării cu această instituție de învățământ. De asemenea am monitorizat situația celor 185 de beneficiari în evidența Serviciului Suport pentru tineri al Asociației.