Despre Noi

AO Asociația pentru Abilitarea Copilului și Familiei ”AVE Copiii” se numără printre primele organizații neguvernamentale înregistrate în Republica Moldova care promovează drepturile copilului. 

Astăzi, AO AVE Copiii este:

  • co-fondatoare și membră a Alianței ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale al Copilului și a Familiei (APSCF) – rețea națională care include peste 60 de organizații nonguvernamentale din domeniul drepturilor copilului; 
  • membră a Serviciului Social Internațional (ISS) cu sediul la Geneva - actor global prezent în peste 120 de țări, care promovează protecția și bunăstarea copilului și a familiilor care se confruntă cu probleme sociale complexe drept urmare a migrației;
  • o echipă care își depune tot efortul pentru ca fiecare copil să poată crește într-un mediu familial sănătos, înconjurat de dragoste și căldură și având acces la servicii de calitate. 

Misiunea Asociației

AO AVE Copiii intervine pentru prevenirea intrării în dificultate a copiilor și familiilor în situație de risc, acționează pentru reabilitarea și reintegrarea familială și socială a copiilor abandonați și maltratați, sprijină familiile defavorizate cu copii. 

Asociația promovează protecția socială a familiei și copiilor, în special celor din grupurile vulnerabile, contribuie la ocrotirea sănătății, la instruirea și educația acestora. 

30 de ani în serviciul celor mai vulnerabili copii

De la instituire, pe 27 martie 1992, AO AVE Copiii a implementat mai multe proiecte menite să ofere asistență copiilor în situație de risc, printre care copii ai străzii, adolescenți cu devieri în comportament, copii și familii în diferite situații de dificultate, refugiații și solicitanții de azil, copiii neînsoțiți, copii abandonați sau rămași fără de îngrijire părintească, tineri ieșiți din servicii de îngrijire alternativă etc. 

În primii anii de activitate, AO AVE Copiii a contribuit la asigurarea cu alimente, echipament medical, mobilier, îmbrăcăminte și încălțăminte a peste 20 de instituții medicale, aproximativ 50 de instituții de învățământ și alte instituții pentru copii. 

În anul 1995 Asociația a fondat și pe parcursul a 19 ani a gestionat primul Centru de plasament pentru copii ai străzii – Casa Așchiuță. Din cei peste 1200 de copii găzduiți aici, mai mult de 1000 și-au găsit o familie. 

AO AVE Copiii a susținut și facilitat instituirea a 16 case de copii de tip familial în 7 raioane ale țării. 

Asociația a desfășurat evenimente de incluziune a copiilor cu dizabilități și de promovare a sănătății copiilor, a contribuit la crearea a cinci asociații ale părinților pentru promovarea drepturilor copiilor cu dizabilități.

Între 1998 și 2017

AO AVE Copiii a facilitat accesul le servicii sociale și medicale a peste 500 de refugiați și solicitanți de azil, a acordat suport la inițierea de către unii dintre ei a mici afaceri.

Asociația a dotat integral un laborator performant la Spitalul Republican al MAI.

AO AVE Copiii a participat activ la elaborarea procedurii de repatriere a copiilor moldoveni-victime ale traficului și exploatării în afara țării de origine și a asistat direct peste 600 de victime (minori și adulți) ale traficului de ființe umane în procesul de revenire în țară și reintegrare socială.

În perioada pandemică Asociația a găzduit cadre medicale care au activat în subdiviziunea cu profil COVID-19 de la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău, a oferit asistență de primă necesitate pentru peste 200 de copii și tineri și familiile lor pentru a depăși mai ușor restricțiile pandemice, a achitat integram accesul la internet la 50 de copii și a redistribuit computere, laptopuri și telefoane mobile pentru a facilita accesul la educatie a acestora.

AO AVE Copiii astăzi

În ultimii doi ani, AVE Copiii implementează cîteva proiecte care contribuie la fortificarea sistemului de protecție a copilului și care susțin copii și adolescenți din sistemul de îngrijire alternativă.

”Help – urgențe Ucraina” este Proiectul pe care l-am lansat imediat în data de 24 februarie 2022.

AO AVE Copiii lucrează pe cîteva dimensiuni în acest sens: 

  • intervenții umanitare (voluntari în centrele de cazare pentru refugiați; alimente și produse de primă necesitate și acces la asistență medicală pentru refugiații cazați în diferite centre;
  • apa și alte urgențe pentru refugiații care înca așteaptă să treacă frontiera în diferite puncte de trecere;
  • cazare pentru familii cu copii, în special copii mici; colectare și distribuire de bunuri)
  • intervenții în cazul copiilor separați și neînsoțiți (informarea autorităților locale despre riscurile cu care se confruntă acești copii dacă nu vor fi protejați corespunzător;
  • suport autorităților în cartografierea copiilor refugiați; facilitarea asigurării protecției fiecărui copil neînsoțit etc.).

”Capacități mai bune – protecție mai bună a copiilor” - proiect realizat în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul si Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women Moldova în parteneriat cu UNICEF Moldova

Oferim instruire pentru asistenți sociali, pedagogi, specialiști în protecția copilului, polițiști și alți specialiști locali pentru a asigura o asistență mai bună a copiilor în risc de violență și exploatare. Peste 120 de persoane sunt instruite în cadrul unui ciclu complet de formare și supervizare profesională din 2021.

  • „Creșterea rezilienței tinerilor din mediul rural care părăsesc îngrijirea alternativă” – proiect realizat de AO AVE Copiii cu suportul Caritas Austria, Associazione Comunità Papa Giovanni XXIII din Italia, precum și a Sudwind Austria avind finantare din partea Austrian Development Cooperation
  • În 2021, 358 de interi și tinere rămași fără ocrotire părintească – elevi și absolvenți ai 14 școli profesionale din Chișinău, Bălți, Cahul, Ungheni și Călărași au fost beneficiarii de asistență în cadrul Serviciului. În aceiași perioadă, 224 de cadre didactice din școlile profesionale și specialiști din autorități tutelare teritoriale și locale din 10 raioane au beneficiat de instruire și supervizare profesională în domeniul protecției tinerilor ieșiți din îngrijire alternativă.

”Atelierul creativ de la Penitenciarul 10, Goian” a fost o inițiativă a echipei Asociației în scopul oferirii oportunităților de educație non formală și terapie prin artă a tinerilor care își ispășesc pedeapsa la Goian. În acest scop a fost amenajat un atelier de lucru în lemn care anual este dotat cu lucruri necesare pentru organizarea activităților. Concomitent, la începutul fiecărui an școlar oferim rechizite fiecărui tânăr deținut pentru a participa la procesul de stuii. 

”Sport sigur pentru copii” este proiectul de suflet al echipei Serviciului de suport pentru tineri ieșiți din îngrijire alternativă. Am pornit de la premisa că sportul oferă oportunități de dezvoltare pentru copii, tineri și adulți, însă are impact dacă este practicat în siguranță și securitate. AVE Copiii cu sprijinulk financiar al Oficului Consiliului Europei in Republica Moldova și în parteneriat cu Comitetul Național Olimpic și Sportiv a instruit 102 antrenori și profesori de sport din țară cu privire la protecția copiilor de violență în sport. Adițional o Conferință Internațională în domeniul protecției copilului în sport “Sport sigur pentru copii: practici internaționale de protecție a copilului in sport” a fost organizată în scopul sensibilității comunității sportive din țară.

”1 septembrie – cu rechizite” este activitatea pe care o realizăm anual și în cadrul căreia peste 60 de copii din familii vulnerabile beneficiază de rechizite școlare. Noi vrem ca fiecare copil să aibe cel puțin un început de an școlar pe măsură – cu emoții pozitive.