Atmosferă feerică și multe cunoștințe noi despre refugiați și apatrizi

IUNIE 17, 2015

Treizeci de studenți din cadrul facultăților de drept, jurnalism şi asistenţă socială ale instituțiilor de învățământ superior din Chișinău s-au adunat pentru trei zile în cadrul unor dezbateri și seminare la Școala de vară ,,Apatridie și azil”. Aceștia au avut șansa de a-și îmbogăți cunoștințele în domeniul azilului şi apatridiei.

La seminarele desfășurate, printre invitații care au provocat studenții la discuții, se numără și Asociaţia pentru Abilitarea Copilului şi Familiei “AVE COPIII” și ,,Centrul de Caritate pentru Refugiați”(CCR).

,,În cadrul prezentării proiectului ,, Asistență socială, medicală, educațională și suport pentru dezvoltarea comunitară acordate solicitanților de azil, refugiaților și beneficiarilor de protecție umanitară în Moldova”, accentual s-a pus pe partea psiho-socială, una din marele probleme cu care se confruntă refugiații și apatrizii, însă, care este mai puțin cunoscută de populația locală. De asemenea, vorbim despre integrarea refugiaților în societate. Pentru noi, cetățenii Republicii Moldovei este benefic faptul că ei vin cu ceva nou. Sunt culturi, concepții, idei noi pe care le putem împrumuta de la ei”, a specificat coordonatorul proiectului, Cristina Berdos.

Consilierul social al proiectului, Angelica Russu, a punctat că ,,ajutorul financiar și material necesar refugiaților este acordat în primul rând de de Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), astfel, acoperind o parte din necesitățile beneficiarilor și completând ceea ce statul nu întotdeauna le poate oferi”.

Studenții au fost foarte receptivi și încântați. Dânșii au absorbit fiecare informație nouă, iar cei mai îndrăzneți pe lîngă întrebările acordate, au venit cu niște recomandări pentru societate.

,,La facultate, noi am studiat noțiunile generale legate de refugiați și apatrizi, însă, aici am aflat mai multe despre mecanismul de acordare a statutului și nu doar. Cele aflate vor fi un bun suport pentru cei care ne vom specializa în domeniile despre care am vorbit. Ar fi bine ca toți oamenii să cunoască câte ceva despre statutul de apatrid și refugiat, nu doar cei din domeniile jurnalismului, dreptului sau asistenței sociale, fiindcă oricine ar putea fi în asemenea situații”, a opinat Irina Moraru, studentă la Universitatea de Stat, Facultatea de Drept.

În Moldova locuiesc peste 550 de refugiați, beneficiari de protecție umanitară și solicitanți de azil. Ei provin din diverse țări, însă cei mai mulți sunt din Siria și Ucraina, iar în ultimii doi ani numărul lor a crescut. Școala de vară 2015 ,,Apatridie și azil” a fost înființată de Centrul de Drept al Avocaţilor (CDA), cu suportul UNHCR și s-a desfășurat la Complexul Turistic ,,Piscicula Costești”.