AVE Copiii și World Vision lansează un nou proiect de educație pentru copiii ucraineni și moldoveni

Pe 17 ianuarie 2023, la sediul Asociației pentru Abilitarea Copilului și Familiei „AVE Copiii a avut loc evenimentul de lansare a proiectului „Crearea unui mediu protector și asigurarea unui acces îmbunătățit la educație pentru refugiații ucraineni și comunitățile gazdă din Moldova” implementat de AO AVE Copiii, în parteneriat cu World Vision, susținut de Nachbar in Not și Agenția Austriacă pentru Dezvoltare.

Proiectul care urmează a fi implementat până la 31 martie 2024, în municipiul Chișinău și Bălți, precum și în raioanele Cahul, Ștefan Vodă, Basarabeasca, Ceadîr Lunga și Vulcănești, este un răspuns de urgență multisectorial pentru refugiații ucraineni afectați de criză și comunitățile gazdă, orientat spre acoperirea a trei dimensiuni: protecție, sprijin psihosocial și educație.

La deschiderea evenimentului, Mariana Ianachevici a mulțumit participanților pentru efortul de a fi alături, menționând că: „astăzi sunteți invitații comuni ai Asociației AVE Copiii și World Vision, care este partenerul nostru încă din vară, iar rezultatele colaborării încep tot mai mult să se vadă. Suntem aici cu toții la lansarea noului proiect, care este o continuare a celui precedent, doar că nu este o continuare simplă, pentru că se extinde și asupra unor noi regiuni, mai exact municipiul Chișinău și raionul Ștefan Vodă, unde urmează să mai deschidem 7 spații prietenoase pentru copiii, dar și să implementăm alte activități în suportul copiilor locali și refugiați din Ucraina”.

„În colaborare cu Guvernul Republicii Moldova și partenerul local AVE Copiii, proiectul va contribui la schimbarea vieții a peste 15.000 de persoane (adulți și copii) prin îmbunătățirea accesului la servicii de protecție, educație formală și non-formală, susținând bunăstarea lor psihologică”, a menționat Directorul pe operațiuni World Vision, Youssef Mhanna.

„Obiectivul nostru este de a stabili un mediu sigur atât pentru refugiații ucraineni, cât și pentru comunitățile gazdă din Moldova și de a îmbunătăți accesul la educație pentru ambele grupuri”, a menționat la deschiderea evenimentului Mamello Juniah Tsekoa, Manager de proiect World Vision.

Alături de echipele AVE Copiii și World Vision au participat și reprezentanții Direcțiilor de învățământ și asistență socială și protecție a familiei, specialiști în protecția copilului din raioanele Bălți, Basarabeasca, Cahul, Ștefan Vodă, Găgăuzia și municipiul Chișinău, care au discutat despre oportunitățile de facilitare a serviciilor de protecție și educație în Moldova.

Prezentă la eveniment, Viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici, a subliniat că „trebuie să diversificăm componenta non-formală a educației, integrând și făcându-i pe acești copii să se simtă parte din comunitate. Avem în jur de 4.000 de copii refugiați care locuiesc în municipiul Chișinău. Trebuie să oferim servicii diversificate pentru că nu toți copiii refugiați merg la școlile de aici. Ei iau cursuri online și își continuă studiile în Ucraina”.

La capitolul întrebări și propuneri, șeful Direcției Generale Învățământ Cahul, Valeriu Baban a apreciat inițiativa organizațiilor și a menționat că ,,orice colaborare este benefică, inclusiv preluarea celor mai bune practici între instituții similare din țară. De exemplu, situația prezentată în municipiul Chișinău și intervențiile în cazuri de criză sunt impresionante. Cu siguranță ar fi binevenite vizite de studiu între instituțiile pentru că întotdeauna putem crește mai mult”.

Olga Melnic, angajată în calitate de coordonatoarea locală din raionul Basarabeasca în cadrul primului proiect a mulțumit World Vision și Asociației AVE Copiii „sprijinul acordat și serviciile create pentru copii. În Basarabeasca e ceva nou și impresionant. Toți cei care află despre activitatea Ludotecilor apreciază enorm. Pe viitor sperăm să colaborăm la fel de productiv și să obținem rezultate pozitive.

La finalul evenimentului participanții au apreciat inițiativa și s-au arătat interesați să poată contribui la buna implementare și asigurarea unei colaborări care să aducă cele mai bune rezultate.