Cărți scrise de Ionela Hadârcă, traduse în limba ucraineană cu susținerea Guvernului Australiei

Astăzi, 28 octombrie 2022, AO Asociația pentru Abilitarea Copilului și Familiei „AVE Copiii” în parteneriat cu World Vision, cu susținerea financiară a Departamentului pentru Afaceri Externe și Comerț al Guvernului Australian și cu suportul editurii Prut Internațional, au lansat la Chișinău traducerea în limba ucraineană a cărților scrise de Ionela Hadârcă „UF! Ghid de conviețuire cu frații și surorile mai mici” și „UHU! Ghid de reeducare a părinților”.

Cărțile copilăriei pun bazele creativității, dezvoltă imaginația și modul de gândire al copiilor, ajutându-i să-și exprime propriile emoții și trăiri. Cărțile din copilărie sunt cele care ne ajută să creștem adulți curajoși și responsabili”, a menționat în deschiderea evenimentului Directoarea executivă a Asociației AVE Copiii – Mariana Ianachevici, cea care a patronat această inițiativă apărută într-o discuție cu Ionela Hadârcă în primăvara acestui an, despre cum pot fi ajutați copiii ucraineni – refugiați de război în țara noastră.

Gazda evenimentului – Ionela Hadârcă susține că este fericită pentru că primele sale cărți vor ajunge la copii ucraineni. „Îmi doresc ca în aceste vremuri complicate, ele să le încălzească serile și să le aducă zâmbete pe față și speranță în suflet, pentru că așa cum ne spun toate poveștile, binele învinge întotdeauna”.


Prezent la lansare, Excelența Sa, domnul Marko Șevcenko, Ambasador al Ucrainei în Republica Moldova a mulțumit tuturor celor care au susținut această inițiativă, în special Asociației AVE Copiii, care a devenit pentru Ambasadă unul dintre cei mai valoroși parteneri, în ceea ce privește asistența refugiaților ucraineni, mai ales copii. 

Directorul de operațiuni al World Vision Moldova, Youssef Mhanna, a adresat un mesaj în care a mulțumit partenerilor AVE Copiii, World Vision Australia și Guvernului Australian donator, precum și echipei sale pentru eforturile depuse în a oferi speranță copiilor și familiilor lor pentru un viitor pașnic și sigur „împreună putem proteja copiii astăzi și îi putem împuternici pentru ziua de mâine." 

Traducerea în limba ucraineană, editarea și tiparul celor două cărți a fost în grija Editurii Prut Internațional. „În următoarele luni, în colaborare cu Asociația AVE Copiii, vom merge cu lansări de carte românească pentru copii în 54 de comunități locale. Copiii moldoveni și ucraineni vor face cunoștință cu scriitori din Republica Moldova, vor citi împreună povești și poezii, vor discuta și vor învăța comportamentele bune de la eroii preferați. Bibliotecile din cele 54 comunități vor primi câte un set de carte, ales cu grijă de echipa noastră”, a spus Olga Stanciu, directoarea executivă a Editurii Prut. 

Anatol Viere din Ucraina, traducătorul celor două cărți, printr-un mesaj video, a vorbit despre importanța traducerii literaturii și rolul pe care îl are la dezvoltarea și formarea copiilor „traducerile reușite oferă copiilor posibilitatea să cunoască noi personaje care îi ajută să facă diferență între bine și rău”. 

Tirajul de 10000 de exemplare a fost tipărit la Tipografia Unisoft din Harkov, Ucraina, reprezentantul căreia – Mihailo Hripak și-a exprimat aprecierea pentru inițiativă, susținând că „este o mare onoare și responsabilitate să facem cărți pentru clienții noștri străini, iar când aceste cărți sunt pentru cititorul ucrainean, înțelegem cu siguranță că Ucraina și ucrainenii nu au fost lăsați singuri în aceste vremuri sumbre”.

Cartea Ionelei Hadârcă „UF! Ghid de conviețuire cu frații și surorile mai mici” este destinată copiilor care au frați și surori mai mici cu care vor să aibă o relație echilibrată, să se înțeleagă mai bine și să conviețuiască armonios împreună. „UHU! Ghid de reeducare a părinților” are drept personaj principal pe Uhu Ciuf-de-Pădure, o bufniță înțeleaptă și foarte modestă, care își petrece timpul comparând viața familiei sale cu cea a familiei Tartinescu, care locuiește în vecinătate. Din fiecare situație ea trage cele mai înțelepte și neașteptate concluzii despre cum părinții își educă copiii.

Republica Moldova, astăzi, este gazdă pentru aproape 40 000 de copii ucraineni care au fugit de război. Odată cu venirea primilor refugiați, AO Asociației pentru Abilitarea Copilului și Familiei „AVE Copiii” a pus la dispoziție toate resursele umane și materiale pentru a sprijini refugiații din această țară, având alături mai mulți parteneri printre care și World Vision International. 

Proiectul „Protecție și sprijin educațional pentru refugiații ucraineni și copii din comunități gazdă din Moldova” implementat de AO Asociația pentru Abilitarea Copilului și Familiei „AVE Copiii”, în parteneriat cu World Vision și susținut financiar de Departamentul pentru Afaceri Externe și Comerț al Guvernului Australian (DFAT) este orientat să acopere mai multe dimensiuni. Din iunie și până în prezent, la Bălți, în raioanele Cahul și Basarabeasca, precum și în Ceadîr-Lunga și Vulcănești

  • Au fost create 10 spații prietenoase pentru copii și părinți unde, zilnic, sunt organizate activități educative și de animație la care participă în mediu 200 de copii locali și refugiați;


  • Cel puțin 1393 de copii, inclusiv 486 de copii refugiați au primit rechizite școlare în valoare de 500 mdl/ copil, iar alți 600 de copii, inclusiv 350 de copii refugiați urmează în timpul cel mai apropiat să le primească;


  • 33 de copii refugiați merg la cursuri de limbă română, iar aproximativ 50 de copii locali, în risc de abandon școlar, la fel vor beneficia de suport în recuperarea școlară;


  • 80 de computere pentru 20 de instituții educaționale și 20 pentru cele 10 ludoteci deja au fost procurate și sunt în proces de distribuție pentru crearea de spații cu acces la internet destinate copiilor care învață online, adițional este achitată conexiunea la internet;


  • Până în primăvară, 54 de comunități rurale vor fi vizitate de scriitori pentru copii care se vor întâlni cu copiii locali și refugiați, iar bibliotecile din aceste comunități vor beneficia de seturi de carte pentru preșcolari și elevi;


  • 10 000 de volume de „UF! Ghid de conviețuire cu frații și surorile mai mici” și „UHU! Ghid de reeducare a părinților” în limba ucraineană vor fi distribuite copiilor refugiați în toată țara.