Chiril visează să devină polițist

De când am deschis cele 10 Ludoteci în raioanele Cahul, Basarabeasca, Vulcănești, Ceadîr-Lunga și Bălți, nu încetăm să primim mesaje de recunoștință și apreciere nu doar de la copiii și familiile de refugiați, dar și din partea familiilor locale, a căror copii frecventează spațiile prietenoase.

Astăzi, îl prezentăm pe Chiril, un băiat care a venit la Ludoteca din Ceadîr-Lunga tare modest și rușinos. Împreună ce ceilalți 2 frați și mama lor, trăiește într-o casă din apropierea pădurii. Are o familie foarte prietenoasă, iar vacanța de vară este cea mai așteptată. Îi este destul de greu la școală să studieze, aceasta fiind, de fapt, cea mai mare provocare pentru Chiril.

Însă de când a început a frecventa Ludoteca, progresul lui Chiril se observă de la o zi la alta. Este mult mai sociabil, deschis și a început să-i placă să se fotografieze. Nu mai apleacă capul rușinos atunci când cineva vorbește cu el. Este demn și curajos. Și a început cu ușurință să găsească teme de discuții cu alți semeni și participă activ la toate jocurile interactive. 

Este săritor la nevoie și mereu are grijă ca toate obiectele să fie depozitate îngrijit și să rămână curat pe locul de joacă.

Chiril visează să devină polițist, așa cum ne spune și educatoarea. „Chiril este ca un mic soare. După școală, îi face plăcere să ne viziteze la Ludotecă. Îi plac jocurile de societate. Desenează cu entuziasm. Datorită mediului prietenos, jocurilor de societate, jocurilor în aer liber, copiii se simt fericiți și se bucură de toată atmosfera pozitivă de care avem grijă să o creăm la Ludotecă. Copiii cresc fericiți. Și asta înseamnă și sănătate, și copilărie frumoasă! E plăcut să vedem cum se schimbă copiii noștri, iar Chiril chiar s-a schimbat mult spre bine și asta ne bucură și pe noi, educatorii.” 

Ludotecile oferă copiilor oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile sociale și cognitive. Prin jocurile și activitățile coordonate, copiii învață să-și dezvolte imaginația și creativitatea, să-și îmbunătățească memoria și atenția, să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare și să-și dezvolte gândirea critică. 


Ludotecile sunt o resursă valoroasă pentru copii, oferindu-le un mediu sigur și controlat în care să se joace și să învețe prin jocuri și activități coordonate. Acestea contribuie la dezvoltarea abilităților sociale și cognitive ale copiilor, iar prin intermediul lor aceștia pot să-și dezvolte potențialul maxim.


Zilnic, în medie, câte 20 de copii refugiați și din comunitățile locale frecventează Ludotecile deschise în cadrul proiectului „Protecție și sprijin educațional copiilor ucraineni refugiați și copiilor vulnerabili a comunității gazdă din Republica Moldova", implementat de către Asociația pentru Abilitarea Copilului și Familiei „AVE Copiii”, în parteneriat cu World Vision Moldova https://www.wvi.org/emergencies/ukraine cu susținerea Guvernului Australian prin Parteneriatul Umanitar Australian (AHP).