Conferința de presă susținută de către directoarea AO AVE Copiii

„AO AVE Copiii – trei decenii în serviciul copiilor” a fost tema conferinței de presă susținută pe 31 martie curent de către directoarea executivă a Asociației, Mariana Ianachevici. La briefing a participat de la distanță și fondatoarea organizației, Mariana Petersel.


AVE Copiii este una dintre primele organizații nonguvernmanentale create la începutul anilor 90 în scopul promovării drepturilor copilului.


La inițiativa actriței de teatru din Timișoara, Mariana Petersel, venită în 1990 în Republica Moldova cu spectacole pentru a-i ajuta pe copii să învețe limba română, imediat după izbucnirea conflictului transnistrean, a fost creată organizația Salvați Copiii. Primele intervenții s-au concentrat pe asistența și protecția copiilor din zona de conflict. Astfel, Asociația a contribuit la evacuarea în România a 6500 de copii din regiunea transnistreană, pe care ulterior i-a readus în familiile lor odată cu încetarea violențelor.


În următorii ani, o echipă de voluntari dedicați au lucrat pentru atragere de fonduri și de ajutoare umanitare pentru spitale, școli și pentru copii. Sute de instituții în toată țara și mii de familii au fost susținute să depășească dificultățile, în special provocate de sărăcie. Concomitent, în 1995 a fost fondat și gestionat următorii 19 ani, primul Centru de plasament pentru copii ai străzii – Casa Așchiuță, care a oferit grjă și protecție la puțin peste 1200 de copii. Casa Așchiuță a fost nu doar casă pentru copiii abandonați ci și o platformă de dezvoltare a noilor inițiative și proiecte ale Asociației. Așa au fost institutite și susținute 16 case de copii de tip familial în 7 raioane ale țării, iar împreună cu partenerii au fost dezvoltate primele cursuri pentru părinți adoptivi dar și prima revistă pentru părinți și profesioniști din domeniul protecției copilului – Așchiuță. La fel, experiența de lucru individual cu fiecare copil și familie în parte a stat la baza instituirii serviciului social de suport pentru refugiați, implementat între 1998 și 2017 și de care au beneficiat aproape 2000 de adulți și copii refugiați din diferite colțuri ale lumii.


Programul de asistență a victimelor traficului de ființe umane, între 1999 și 2013, a oferit sprijin la repatriere, reabilitare și reintegrare psiho-socială la puțin peste 600 de femei, inclusiv fetițe, traficate în special în zona balcanică, bîntuită pe atunci de conflicte.


Încă din anii 2000 AVE Copiii este preocupată de problematica din îngrijire alternativă, în special de tip instituțional. În ultimii 4 ani Asociația este axată pe asistența tinerilor în proces de ieșire din îngrijire. În acest sens se lucrează mult pentru dezvoltarea de capacități locale de protecție a copilului, la fel și asupra abordărilor adolescenților în școlile vocaționale, dar și la dezvoltarea abilităților de viață independentă a fetelor și băieților care au ieșit sau sunt în proces de ieșire din îngrijire alternativă.


Capacități mai bune în protecția copilului, investiții în profesioniștii locali, pledoarie pentru drepturile copilului, suport direct pentru cei mai vulnerabili sunt doar cîteva tipuri de acțiuni care caracterizează astăzi Asociația Obștească Asociația pentru Abilitarea Copilului și Familiei AVE Copiii.


La fel, AVE Copiii este o Asociație pentru care urgențele sunt intervenții uzuale: în perioada pandemică Asociația a găzduit cadre medicale care au activat în subdiviziunea cu profil COVID-19 de la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău, a oferit asistență de primă necesitate pentru peste 200 de copii și tineri și familiile lor, a asigurat accesul la internet pentru 50 de copii și a redistribuit computere, laptopuri și telefoane mobile, pentru a facilita accesul la educație a acestora.


Pe 24 februarie curent, AVE Copiii a lansat Proiectul ”Help – urgențe Ucraina” pentru care au fost atrase peste 600.000 euro, dar și donații în bunuri pentru asistența refugiaților din Ucraina. Aceste fonduri vor merge spre susținerea directă a refugiaților, dar și spre asistența familiilor care găzduiesc refugiați, precum și pentru îmbunătățirea sistemului de protecție a copilului.


În 27 martie 2022, AVE Copiii a marcat 30 de ani de la fondare. Treizeci de ani de activitate în susținerea copiilor, în special celor în situații de stradă, victime ale traficului și migrației, refugiați, cu devieri în comportament etc. La acest moment aniversar Asociația a schimbat expresia grafică a logoului. Am ales să păstrăm denumirea Asociației și am adăugat floarea de Nu-mă-uita care reprezintă fidelitatea la angajamentele asumate acum trei decenii – protecția drepturilor copilului, dar și încrederea în ceea ce facem, iar albastrul în două nuanțe reprezintă culoarea păcii, a încrederii, responsabilității și onestității, precum și a ajutorului și servirii celorlalți, dar și a dăruirii dezinteresate – elemente care ne caracterizează din plin.

Priviți înregistrare videi a conferinței aici.