Maria, care a crescut cu tatăl său-unicul părinte, la fel ca și mulți alți tineri de vârsta ei, nu a crezut vreodată că va veni ziua în care casa ei din copilărie nu-i va mai fi casă.
Au rămas în Ucraina și au rezistat împreună, până când siguranța de sub acoperișul lor nu a mai fost asigurată. La început de decembrie, când fata și părintele nu și-au mai văzut nici viitorul și nici măcar nu au mai avut certitudinea zilei de mâine, ambii și-au împachetat cele mai stringente lucruri și au venit în Republica Moldova.
Nu aveau o destinație clară, dar căldura moldovenilor și ospitalitatea lor i-au determinat să rămână aici, deplasându-se la Bălți, unde s-au refugiat la Centrul de plasament „Dumbrava Albă”.
La foarte scurt timp, fata a început să manifeste simptome care nu indicau clar o anumită cauză. S-a adresat la medicul Centrului de plasament, unde a primit o consultație și câteva medicamente de prim ajutor, însă din cauza stării febrile persistente, echipa mobilă a intervenit și a însoțit pacienta pentru consultații mai detaliate la instituția medicală de urgență.
În urma testului rapid, s-a confirmat infecția cu virusul Covid-19, însă fata și părintele său au refuzat spitalizarea. Conform protocoalelor medicale, pacienta a primit prescripția și indicațiile medicului privind administrarea medicamentelor. Cunoscând situația familială, echipa mobilă a decis procurarea medicamentelor și, cu supravegherea permanentă a medicului angajat, fata a urmat tot tratamentul, iar la moment se află în afara oricărui pericol.
Medicamentele au fost procurate în cadrul proiectului „Sprijin personalizat pentru cei mai vulnerabili copii și adulți refugiați din Ucraina și cei mai vulnerabili copii locali” implementat de AO AVE Copiii, susținut de Fundația Soros Moldova.
Tatăl împreună cu fiica au părăsit Centru de plasament, locuind cu chirie într-o casă din localitate, însă periodic menține contactul cu membrii echipei mobile și medicul care a curat-o.