Creșterea rezilienței tinerilor din mediul rural care părăsesc îngrijirea alternativă

Proiectul „Creșterea rezilienței tinerilor din mediul rural care părăsesc îngrijirea alternativă” este realizat de AO AVE Copiii cu suportul Caritas Austria, Associazione Comunità Papa Giovanni XXIII din Italia, precum și a Sudwind Austria avind finantare din partea Austrian Development Cooperation.


Perioada de implementare: 1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2024.


Acest proiect reprezintă o continuare logică a acțiunilor proiectului anterior în rezultatul căruia la AO AVE Copiii a fost instituit Serviciul de sprijin pentru tinerii care părăsesc îngrijirea alternativă.


În următorii trei ani, autoritățile tutelare teritoriale din toate cele 32 de raioane ale țării și specialiști angajați în serviciile de îngrijire alternativă vor beneficia de suportul echipei într-un cadru de dezvoltare de capacități pentru o mai bună protecție a copiilor din îngrijire alternativă și a celor care părăsesc această îngrijire. Un suport similar va fi oferit și profesioniștilor din toate Școlile profesionale din țară.


Serviciul de sprijin pentru tinerii care părăsesc îngrijirea alternativă va continua să ofere asistență directă într-un cadru de management de caz tuturor tinerilor beneficiari. Echipa de asistenți sociali și pedagogi sociali va lucra cu fiecare din ei (individual și în grup) pentru a le dezvolta abilitățile de viață independentă și pentru a le oferi sprijinul în finalizarea studiilor, dar și în angajarea pe piața muncii.


Proiectul își propune la fel să asiste copiii din serviciile de îngrijire alternativă pentru a facilita pregătirea lor către ieșirea din îngrijire la absolvirea studiilor gimnaziale sau liceale. Accentul de bază rămîne dezvoltarea și consolidarea abilităților de viață independentă, în special pe capacitatea de alegere a unei profesii.