Cronica activității AVE Copiii în perioada 22-28 martie 2022

Evenimentul central din această perioadă a fost aniversarea a 30-ea de la instituirea AO AVE Copiii. Ne-am bucurat de urările primite de la beneficiari, parteneri și prieteni.

La rândul nostru, am împărtășit gândurile și trăirile la acest moment aniversar cu radioascultătorii și telespectatorii de la Radio Europa Liberă, Moldova 1, TVR Moldova. În dialog cu jurnaliștii, directoarea executivă a AO AVE Copiii, Mariana Ianachevici, a vorbit despre experiența de asistență de copiilor din Ucraina, dar și alte proiecte în derulare.

Eforturile noastre de susținere a copiilor din Ucraina și familiilor acestora au fost apreciate de către Ambasada Ucrainei în Republica Moldova printr-o diplomă, prilejuită și de cei 30 de ani de activitate a Asociației.

 Ajutorarea refugiaților din țara vecină a fost și săptămâna trecută în prim-planul agendei AVE Copiii:

  • Mai multe donații de scutece, șervețele umede, mâncare pentru bebeluși, produse alimentare neperisabile, precum și 100 de pachete cu produse alimentare pentru copiii au fost transmise misiunii diplomatice a Ucrainei în Republica Moldova. Prin intermediul Ambasadei ajutăm nu doar ucrainenii care au ajuns în țara noastră ci și copii care au rămas în Ucraina, mai ales micuți care abia își încep viața. 
  • Produse alimentare, de igienă și alte lucruri de primă necesitate au fost transmise centrului de plasament pentru refugiați de pe lângă Direcția Generală Asistență Socială și Protecția Familiei, Ungheni. Asistenta noastră socială, Tatiana Varvariuc, a devenit prietena copiilor din centru și deja de două săptămâni îi ajută în cadrul mai multor activități captivante să uite de momentele dramatice prin care au trecut.
  • Am procurat și livrat medicamente la centrele de plasament de la Bălți. Încercăm cu parteneri de pe loc să identificăm educatori și cel puțin un medic pentru acestea.

 

La punctul de colectare continuăm să primim ajutoare. Natalia Negară a adus pentru refugiați apă plată, unt, ceai, scutece, hăinuțe pentru copii, săpun lichid, pentru că nu a putut rămâne nepăsătoarea față de drama copiilor și familiilor acestora.

 

Procurări, împachetare și distribuția de produse au fost și în această săptămână la ordinea zilei: toată echipa a alergat permanent pentru a face față situației.

 

La fel, ne-am concentrat atenția asupra trei proiecte mari - de sistem, în care vom lucra împreună cu UNHCR, cu UNICEF, cu Plan International și cu Fundația ERIKS din Suedia.

 

Am continuat să asistăm și să documentăm copii din Ucraina aflați pe teritoriul țării noastre, în conlucrare cu Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și cu Centrul de Drept al Avocaților.

 

Am monitorizat copiii neînsoțiți care au intrat din Ucraina pe teritoriul țării noastre: două fete, monitorizate în drumul lor spre o țară mai sigură, dar și un grup de 15 copii și 3 însoțitori.

 

Am aflat cu bucurie că familia pe care am găzduit-o timp de câteva zile a ajuns cu bine la destinație într-o altă țară.

 

Echipa Centrului de suport pentru tineri au fost în vizită la Ștefan Vodă, Dubăsari și Criuleni, precum și la școlile profesionale din aceste raioane.