Inaugurarea expoziţiei personale a Snejanei Taraburcă

La crearea sa în 1992, Asociația pentru Abilitarea Copilului și Familiei “AVE Copiii” (“Salvaţi Copii Moldova” 1992- 2011), a fost primul ONG care a promovat Drepturile copiilor în Republica Moldova. Proiectele și acțiunuile implementate de noi au cuprins răspunsuri la un spectru larg de probleme cu care se confruntă cei mai defavorizaţi copii (copiii străzii, copii abandonaţi, copii din instituţii rezidenţiale, copii refugiaţii şi intern deplasaţi, copii victime ale traficului etc.).

Serviciul de asistenţă rezidenţială „Casa Aşchiuţă” a fost unul din primele servicii de alternativă la instituţiile clasice unde, între anii 1995 şi 2014, au beneficiat de îngrijire, suport în reintegrare familială, educaţională şi profesională, peste 1200 de copii rămaşi fără îngrijirea părintească. Cel puţin 7 Case de copii de tip familie create sub egida Casei Aşchiuţă au învăţat de-a lungul timpului nu doar să ofere îngrijire, de care are nevoie un copil, ci şi să dezvolte mici afaceri atît pentru întreţinerea casei dar şi pentru dezvoltarea deprinderilor de gospodărire, atît de necesare copiilor plasaţi în îngrijire în afara familiei. Echipa de la Casa Aşchiuţă a dezvoltat, împreună cu partenerii, şi primele programe de pregătire a potenţialilor părinţi adoptivi, programe de suport pentru familiile în care erau reintegraţi copii şi multe altele.

Modelele noastre de a învăţa prin acţiune şi de a investi, astfel, în capacităţile colegilor şi partenerilor noştri (pedagogi, asistenţi sociali, medici, etc.) au servit la dezvoltarea de noi proiecte. În 1998 am decis să oferim asistenţă şi suport copiilor şi adulţilor solicitanţi de azil şi refugiaţi. Înţelegeam că simple pachete alimentare, cuvinte de susţinere şi consiliere, consultaţii ale medicului de familie etc. erau prea puţine şi cu impact de scurtă durată. Împreună cu partenerii am lucrat la elaborarea cadrului legal şi normativ, care astăzi funcţional – oferă asistenţă, deşi, nu tuturor acestor persoane. Noi continuăm să lucrăm în domeniul azilului. Mai sunt foarte multe de făcut! Atitudine tolerantă, acces nediscriminatoriu la educaţie, servicii de sănătate şi sociale, protecţie pentru copii, în special neînsoţiţi şi altele, sunt cîteva din domeniile în care AVE Copiii intervine, oferind, în continuare, asistenţă pe fiecare caz în parte, cu accent deosebit pe copii şi femei.

În 2016 am creat un serviciu universal de zi pentru ocuparea timpului liber al copiilor din comunitate – Centrul „Divertis”. Acesta oferă un spaţiu protejat şi activităţi pe măsura şi interesul vizitatorilor – copii de vîrste diferite, din grupuri sociale diferite, fetiţe şi băieţi, care pentru cîteva ore uită de calculatoare, internet, telefoane mobile, TV, stradă şi îşi petrec timpul împreună comunicînd, jucîndu-se, creînd lucruri haioase, mergînd împreună în excursie etc. Mai avem de lucrat la concept şi la managementul acestui serviciu, la fel şi la costificarea lui. Cert este că se poate! Cu personal bine instruit şi cît mai multă libertate şi participare în luarea deciziilor din partea copiilor, un serviciu devine atractiv şi util. Şi exemplu în acest sens este evenimentul de astăzi – expoziţia personală a Snejanei Taraburcă, voluntara noastră, care nu doar face uzul serviciului, ci ne şi ajută oferind vizitatorilor Centrului mici lecţii de pictură. Snejana ne ajută pe noi şi noi o ajutăm pe Snejana!

Peste 100 de lucrări în creion, guaş, acuarelă şi ulei vor fi expuse până la 10 decembrie în incinta Centrului „Divertis” al Asociaţiei AVE Copiii, situat pe str. C. Stere 1 din Chişinău. Toate sunt de vînzare. Cu banii adunaţi, Snejana va continua programele de recuperare de care are nevoie, dar şi va procura cele necesare pentru continuarea visului ei – şcoala de pictură!

Astăzi inaugurăm această expoziţie în preajma Zilei Universale a Drepturilor Copilului – 20 noiembrie. În 1954, Adunarea Generală ONU în rezoluţia 836 (IX) din 14 Decembrie, recomanda statelor să instituie o Zi Universală în cadrul căreia să fie promovată fraternitatea şi înţelegerea dintre copii, idealurile şi bunăstarea copiilor în întreaga lume. „Divertis” este o lume! O micro-lume în care copiii devin prieteni, se ajută unul pe celălalt, ne dau lecţii de viaţă nouă – adulţilor. În cei 25 de ani de activitate, noi, cei de la AVE Copiii, am învăţat să învăţăm de la copii. Am învăţat că lucrurile mari se fac cu activităţi mărunte, care conturează lumi mici, dar care sunt exemple de urmat atît de necesare nouă – tuturor.

Succese Snejanei Taraburcă – un exemplu de urmat! Succese „Divertis” pentru iniţiativă! La mulţi ani, AVE Copiii! Urmăriţi-ne pe Facebook pagina Day Center „Divertis”AO „AVE Copiii”

Mariana Ianachevici, director executiv „AVE Copiii”