Majoritatea copiilor instituționalizați provin din familii social- vulnerabile. Situația lor putea fi prevenită

MAI 07, 2015

Patru din cinci copii instituționalizați la vârste mici provin din familii monoparentale, ceea ce arată lipsa serviciilor de sprijin familial pentru acest grup de familii vulnerabile, se atestă într-un studiu elaborat de Ministerul Muncii și Asociația LUMOS Moldova. De asemenea, în cazul a 67 de procente dintre acești copii, situația putea fi prevenită, a declarat Viorica Dumbrăveanu, șefa Direcției protecția familiei și copiilor din cadrul Ministerului Muncii în cadrul unei conferințe de presă.

Astfel, specialiștii recomandă reducerea treptată, până la stopare, a admiterilor în instituțiile rezidențiale a copiilor cu vârsta de până la 3 ani și dezvoltarea serviciilor specializate pentru acest grup specific de copii, dar și pentru alte categorii dificile.

„Trebuie să existe o rețea foarte bine dezvoltată de case de copii de tip familie și de asistenți parentali profesioniști bine instruiți, care să poată să absoarbă toate categoriile de copii: de la copiii mici de 0-3 ani, până la adolescenții în conflict cu legea, adolescenții cu probleme de comportament, pentru că astăzi sistemul încă nu e gata să primească asemenea categorii de copii, adică pe cei mai dificili”, a declarat directorul executiv al Asociației pentru abilitatea familiilor și copiilor „Ave Copii”, Mariana Ianachevici, în cadrul atelierului de lucru privind elaborarea Planului de Acțiuni pentru implementarea Strategiei de Protecție a Copilului 2014-2020.

Totodată, este necesară fortificarea instituțiilor educaționale, pentru a preveni instituționalizarea copiilor. „Școala trebuie să îi primească pe toți copiii. Grădinița de copii, autoritățile locale trebuie să își păstreze copiii în comunitate. După cum ați văzut din datele studiului, copiii revin tot în comunitate, revin în condițiile din care au fost scoși. Și în viața lor nu s-a schimbat nimic, decât faptul că s-a adăugat o experiență dramatică și tristă”, a declarat Domnica Gânu, manager de program la Asociația LUMOS Moldova

În prezent, în instituțiile rezidențiale din Republica Moldova au rămas aproape 4000 de copii, după ce, din anul 2007 când a fost inițiată reforma acestui sistem, au fost dezinstituționalizați aproape 8000 de copii.