”Oricât de dificilă ar părea viața,

există întotdeauna ceva ce poți face și reuși.”

Stephen Hawking

EN

 Se spune că fiecare om trebuie să-și scrie cartea propriei vieți. Timpurile de azi, nedrepte, dure, aspre și nemiloase din țara vecină, pe mulți bătrâni, tineri și copii i-au îndepărtat de casă, de locul natal, de frumusețile și deprinderile de odinioară. Astfel își trăiește povestea, uneori ascunsă sub diferite măști, copila Valeria (nume schimbat).

Ea vine din orașul Herson. Ajunsă în pragul adolescenței, considerată perioada viselor îndrăznețe și colorate, Valeria își amintește cu tristețe de mama Taia, rămasă în Herson, tata Oleg, emigrat în Rusia, pe care nu l-a văzut niciodată. Ea este unicul copil... într-o familie dezbinată.

Totuși, cade pradă trecutului și gândurile se opresc în orașul Herson, Ucraina, așa cum e cunoscut ca „orașul harbujilor ” și a „conservelor din pește.” Cu nostalgie tulburătoare își amintește de locurile dragi sufletului, plimbările de pe malul râului Dnipro, împreună cu vecinii tanti Liuba, unchiul Petea, tanti Nina, cu prietenele Liuba, Sonea, Nastea „Ne jucam vesel și eram foarte ascultătoare”, accentuează Valeria.

„Am studiat la școala din Herson, o clădire mare, luminoasă și cu 3 nivele. Colegi erau buni, profesori - înțelepți și înțelegători. Îmi plăceau cum se organizau competițiile sportive în școală, la care participam cu plăcere, pentru că la final eram serviți cu colțunași cu cartofi...

„Uneori viața ne pare un vis amăgitor, ce ne poartă prin lumea mare...Valeria, împreună cu bunica, cu inimile frânte în două: între nevoia de a pleca și dorința de a rămâne, între speranță și deznădejde ajung, ca mulți alții, într-o țară străină, oraș necunoscut, pe la sfârșitul lunii mai. „Am ajuns în Moldova, la prima vedere m-a frapat frumusețea naturii, pădurile verzi, flori multe, iar oamenii toți buni și ospitalieri. Ne-au ajutat din tot sufletul”.

  Din primele zile a fost înscrisă la Instituția Publică Liceul Teoretic ”Petr Rumeanțev” din municipiul Cahul, unde a fost primită cald de către toți, profesori și colegi de clasă. S-a implicat activ în viața și activitățile liceului, a participat la activitățile extra didactice din cadrul liceului: „Ziua Profesorului”, „Toamna de aur”, „Balul bobocilor” etc.

  Este o fată sociabilă, cu mult bun simț. S-a integrat repede și ușor în viața de zi cu zi printre colegi. Cel mai mult îi plac orele de biologie. Timpul frumoaselor zile de vară l-a petrecut la tabăra cu sejur din cadrul liceului „Petr Rumeanțev”, apoi la taberele de odihnă pentru copii „Romantica” din satul Moscovei, raionul Cahul și din satul Zârnești printre copii din Moldova.

  Profesorii o descriu pe Valeria ca fiind o persoană specială în felul său. Îi place foarte mult să deseneze, schițează de fiecare dată ceva nou, neobișnuit, deseori în culori sumbre. 

Cu bucurie în sufletul ei, Valeria ne-a împărtășit modest faptul că s-a regăsit în colectivul de clasă, la Ludotecă și că seccesele ei acum sunt mai înalte, simte mai multă încredere și realizările îi aparțin.

  Cu emoții de nedescris, ne-a povestit despre prietenia cu Stanislava, fata cu care a întâlnit-o la Cahul. Prietenesc frumos. Stanislava învață în școală națională, după lecții vorbesc despre succesele lor, se plimbă prin Parcul Central „cel mai frumos loc din acest oraș”, spune Valeria.

  „Am avut ocazia să particip la lansarea de carte, la Chișinău, am avut emoții de nedescris. M-a frapat încăperea mare pe care am asociat-o cu „Palatul Prezidențial”. Pe scena am recitat în limba română poezia lui V.Romanciuc ” Câteva lucruri știute despre carte și cărți”, pe care am învățat-o împreună cu profesoara mea de la liceu.

  „Îmi place mult limba română frumoasă, melodioasă, dar e complicată pentru mine. Cuvintele, expresiile le memorez ușor, să scriu e mai greu, însă voi reuși!”

  Ca toți copii, Valeria are un vis – să revină acasă, acolo unde e patria ta, acolo unde ești fericit! Îi dorim Valeriei realizeze toate idealurile, inclusiv visul de a deveni pictoriță, pentru a reda viața în culori frumoase, vii, senine...