Proiectul ”Help – urgențe Ucraina”

Proiectul ”Help – urgențe Ucraina” a fost lansat pe data de 24 februarie 2022, moment din care echipa AO AVE Copiii lucrează neobosit pentru a identifica suportul necesar în dezvoltarea celor două dimensiuni:

Intervenții umanitare:

- realizarea unor activități de voluntariat sau atragerea voluntarilor în activități la centrele de cazare pentru refugiați;

- alimente și produse de primă necesitate și acces la asistență medicală pentru refugiații cazați în diferite centre;

- apa și alte urgențe pentru refugiații care înca așteaptă să treacă frontiera în diferite puncte de trecere;

- cazare pentru familii cu copii, în special copii mici;

- colectare și distribuire de bunuri.

Intervenții în cazul copiilor separați și neînsoțiți:

- informarea autorităților locale despre riscurile cu care se confruntă acești copii, dacă nu vor fi protejați corespunzător;

- acordarea de suport autorităților în cartografierea copiilor refugiați;

- facilitarea asigurării protecției fiecărui copil neînsoțit etc.


Toate acțiunile sunt în proces de sistematizare în funcție de suportul primit de la mai multi donatori.

Centrul DIVERTIS, re-deschis pentru copii și mămici refugiați din Ucraina.

Zilnic, de luni pînă vineri, cîte patru ore, cel puțin 20 de copii și 10 mămici vor beneficia de activități psiho-sociale și de animație. Zilnic vor fi organizate și activități de terapie în nisip.

Doi animatori socio-educativi vor organiza zilnic activitățile și vor avea grijă de confortul tuturor beneficiarilor.

Atît copiii, cît și mămicile vor beneficia zilnic de un mic dejun și un prînz, iar la înscriere – de cîte un pachet cu produse igienice și sanitare.

Mămicile vor putea, în caz de necesitate, să folosească masina de spălat de la Centru pentru a îngriji de propriile haine și de cele ale copiilor.

Adițional, doi asistenți sociali vor merge 1-2 zile pe săptămână să întâlnească mămicile și copiii care stau în rând la Consulatul Ucrainei pentru a organiza sesiuni scurte de informare despre accesul la diverse servicii pentru copii în Moldova, inclusiv cele de protecție a copilului.

Zilnic, aproximativ 30 de copii și mămici în situații deosebit de vulnerabile vor beneficia adițional de pachete cu produse alimentare.