Rechizite școlare gratuite pentru copii refugiați și din familii vulnerabile

Îmbunătățirea accesului la educație pentru copiii în situații de risc și a refugiaților din Ucraina este una din prioritățile noastre. 

În contextul migrației forțate, mulți copii refugiați se confruntă cu dificultăți în a-și continua educația și în a-și dezvolta abilitățile și cunoștințele. Prin urmare, acțiunea de a oferi vouchere în valoare de 500 lei fiecare pentru rechizite școlare poate ajuta la îmbunătățirea accesului la educație și la promovarea unei șanse egale de învățare pentru toți copiii, indiferent de circumstanțele lor. 

În cadrul proiectului Sprijin personalizat pentru cei mai vulnerabili copii și adulți refugiați din Ucraina și cei mai vulnerabili copii locali, implementat de Asociația AVE Copiii cu sprijinul Fundației Soros Moldova, ne-am propus să ajungem la cel puțin 1000 de copii, pentru a le asigura pachete individuale cu rechizite pentru anul școlar 2022-2023.

Beneficiarii acestui suport au fost identificați în baza unei evaluări rapide a necesităților de rechizite școlare în cele 7 raioane ale proiectului, cu ajutorul echipele mobile locale ale Asociației, precum și cu contribuția Direcțiilor de Asistență Socială și Protecție a Familiilor și a Direcțiilor de Învățământ, Tineret și Sport.

Rezultatele analizei au arătat că în unele regiuni, mulți copii au beneficiat deja de rechizite din partea altor organizații. Din acest motiv prioritar pentru organizație a fost să acoperim copiii care anterior nu au beneficiat de produse similare. Astfel, în raionul Leova și Cimișlia au fost identificați peste 1050 de copii, motiv pentru care, studiind ofertele de pe piață a agenților economici, s-au selectat două companii locale, care să asigure stocul necesar de rechizite pentru acești copii.

Până la final de decembrie, 1071 de copii, și-a procurat rechizitele conform necesităților individuale.