Refugiaţii din Moldova provin din Asia şi Ucraina

IUNIE 16, 2015

„Una din cele mai grave probleme cu care se confruntă refugiații este dreptul de a călători”

Cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiaţilor, care este marcată anual pe data de 20 iunie, reprezentanţii UNHCR, Biroului de Migraţie şi Azil, reprezentanţi ai Direcţiei Refugiaţi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, primari, judecători, jurnaliști şi alte persoane interesate de protecţia refugiaţilor din Republica Moldova s-au întrunit în cadrul unui Club de Presă pentru a atrage atenţia oamenilor despre milioanele de refugiaţi din lume.

Republica Moldova este în mare parte o țară de tranzit pentru fluxuri migraționale. În ultimul timp, din cauza conflictelor care au izbucnit recent, numărul de persoane care solocită azil este în permanentă creștere. Astfel, cei prezenți la eveniment au discutat despre problemele cu care se confruntă refugiații din Republica Moldova, impactul războiului asupra familiilor și consecințele acestui fenomen, despre prevederile cadrului legislativ și reintegrarea refugiaților în societate.

”În ultimii cinci ani au izbucnit cinsprezece conflicte printre care opt în Africa, unul în Europa- este vorba despre Ucraina și trei în Asia. Siria este generatoarea de cel mai mare număr de refugiați. De anul trecut, de când a izbucnit războiul din Ucraina, avem parte de mulți cetățeni ucraineni care solicită azil în RM, la fel și din Siria”, a declarat Traian Țurcanu, Șeful Biroului Național, UNHCR în RM.

Una din cele mai grave probleme cu care se confruntă refugiații este dreptul de a călători, deoarece ei au nevoie de documente care costă până la trei mii de dolari pentru un singur om. Cu toate acestea, Ecaterina Silvestru, Șefa Direcției Refugiați, a menționat că această problemă este practic soluționată, deoarece, recent, a fost tipărit un lot de documente care foarte curând vor fi aduse în țară.

În RM, atât în localitățile rurale cât și urbane, au fost create câteva centre pentru refugiați. Primarul satului Mereni din Anenii Noi, Eugen Salcuțan, susține că refugiații de acolo s-au integrat foarte ușor. „Avem un centru frumos care există datorită UNHCR. Centrul oferă ajutor refugiaților în legătură cu instituțiile de învățământ pentru copii și pentru angajarea în câmpul muncii. Refugiații de la Mereni s-au încadrat în câmpul muncii, dar se confruntă și ei cu probleme ca și localnicii în ceea ce privește salariul și prețurile mari. Sânt foarte muncitori și prietenoși”, a menționat Salcuțan.

Printre refugiații din RM, care au suferit din cauza războiului, se află și Altamro Ahmad, refugiat din Siria. Acesta a spsu că a absolvit în RM facultatea de medicină, în 2008, după care a plecat în Siria împreună cu soția. „Acolo mi-am creat o clinică particulară unde am lucrat doi ani. Apoi s-a început războiul. Casa nostră a fost bombardată, am fost într-un pericol foarte mare. În 2012 ne-am refugiat în Glodeni, fiindcă soția mea este originară de acolo. Eu nu aveam acte legale. Am încercat să mă angajez, dar diploma mea nu a fost recunoscută. Mi s-a cerut să fac o specializare la medicină timp de patru ani la contract care per an costa trei mii de dolari. Eu nu aveam acești bani fiindcă situația financiară era complicată. Organizațiile UNHCR și AVE Copiii ne-au făcut o vizită și ne-au ajutat foarte mult, eu am fost restabilit la universitate fără plată. Acum lucrez. Ni s-a oferit și o cameră în cămin. Sunt un om fericit pentru că pot să le asigur copiilor mei un viitor decent”, a povestit Ahmad.

Oleg Palii, președintele Centrului de Drept al Avocaților a declarat că persoanele refugiate solicită foarte frecvent servicii juridice. Ei se adresează cu probleme cotidiente la fel ca și cetățenii moldoveni.

Dacă în 2012 au fost înregistrate 177 de cereri pentru azil, în 2015, au fost semnalate 413 persoane cu statut umanitar, în timp ce 144 solicitanți de azil erau în așteptarea unei decizii în prima instanță sau în instanța de apel. Evenimentul a fost organizat pe 16 iunie de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în parteneriat cu Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați(UNHCR) și ONG-ul „AVE Copiii”.