Refugiații găzduiți la Bălți, ajutați de asistenți sociali din Israel

Copiii refugiați din Ucraina și familiile lor au fost asistate de o echipă de specialiști în domeniul asistenței sociale din Israel. Colaborarea a fost posibilă datorită relației de prietenie stabilită între membrii Serviciului Social Internațional din care face parte și @Asociația pentru Abilitarea Copilului și Familiei „AVE Copiii”.


De la începerea războiului la vecinii noștri și în contextul crizei refugiaților, AVE Copiii și-a asumat mai multe proiecte, în Bălți, Ungheni, Cahul, Basarabeasca, Vulcănești, Cimișlia, Leova care vin să asigure servicii de calitate necesare refugiaților din Ucraina, în special copiilor și familiilor cu copii. Reieșind din complexitatea și sensibilitatea subiectului, o echipă de specialiști în acordarea asistenței sociale de la Departamentul de Relații Internaționale a Ministerului Bunăstării și Afacerilor Sociale din Israel și-au propus serviciile și timp de două săptămâni s-au aflat la Bălți, unde au sprijinit refugiații prin consiliere și alte servicii de asistență. De menționat, că majoritatea specialiștilor din Israel sunt conaționali de-ai noștri sau de-ai ucrainenilor. Anume acest aspect a facilitat comunicarea și suportul oferit. 

Misiunea echipei s-a încheiat la 14 iulie, într-un cadrul prietenos la Asociația AVE Copiii, unde participanții au împărtăși din experiența, impresiile și rezultatele obținute pe parcursul acestei perioade, fiind înaintate și un set de recomandări valoroase, care vor fi luate în considerație de echipa asociației. 

Dna Mariana Ianachevici, Directorul executiv al AO AVE Copiii a venit cu un mesaj de recunoștință pentru aportul echipei în gestionarea crizei și pentru asistența oferită refugiaților, înmânând șefei Departamentului de Relații Internaționale a Ministerului Bunăstării și Afacerilor Sociale din Israel, Renee Techelet, cu care o leagă o prietenie personală și o relație profesională de mai mulți ani, o scrisoare de mulțumire, precizând că „în aceste vremuri de mare încercare, fiecare contribuție este foarte valoroasă, cu atât mai mult că echipa dumneaei este una de profesioniști de la care avem ce învăța, iar suportul este unul esențial. Voi sunteți eroii noștri și cu siguranță că acest pas este doar un început, abia acum urmează o colaborare pe termen lung”.

Ilan Sharif, unul din participanții la misiune, care în Israel este și terapeut social a apreciat „activitatea asociației și implicarea în susținerea refugiaților ca fiind foarte importantă și necesară, încurajând echipa Ave Copiii să-și continue cu aceeași dedicație munca în acest sens”.

Timp de 2 săptămâni, echipa din Israel s-a aflat la Centrul de logistică coordonat de AO LEX XXI, Centrele de plasament pentru Refugiați - Dumbrava Alba, Hotelul Bălți și Meridian.

AO AVE Copiii este membră a Serviciului Social Internațional (SSI) cu sediul la Geneva din anul 1995. SSI este o organizație internațională, fondată în anul 1924, care astăzi reprezintă o rețea de membri din 120 de țări ale lumii, ce asistă copiii si familiile care se confrunta cu probleme sociale complexe în rezultatul migrației.