Seminar privind capacitarea persoanelor care oferă primul ajutor psihosocial

Situațiile sau evenimentele dificile de viață afectează bunăstarea psihosocială a oamenilor. Adeseori, angajații (de exemplu, lucrători comunitari sau asistenți sociali), care interacționează cu aceste persoane și au rolul de a-i ajuta, nu întotdeauna au o pregătire corespunzătoare, astfel încât să poată face față tuturor situațiilor complicate. Uneori, dorind să ajute victimele, se poate întâmpla ca ei, din neștiință, să cauzeze alte probleme sociale sau psihologice. De exemplu, prin stigmatizarea anumitor grupuri de oameni sau prin declanșarea oamenilor mai mult stres atunci când sprijinul pe care îl primesc nu este oferit în mod sigur și demn sau nu corespunde nevoilor lor. În plus, există dovezi care indică faptul că lucrătorii de asistență care obligă indivizii să-și amintească experiențe de viață traumatice pot cauza prejudicii psihologice suplimentare.

Sprijinul psihosocial poate include o varietate de acțiuni și abordări. Una dintre aceste abordări este Primul Ajutor Psihologic, care este un răspuns uman și de sprijin pentru cineva care suferă, se confruntă cu suferință și are nevoie de sprijin.


Asistenții sociali și persoanele care oferă asistență în cele mai dificile situații de ordin social sau psihologic, adesea se ciocnesc de astfel de provocări, iar o pregătire potrivită, precum și participarea la seminare de instruire îi ajută să-și consolideze cunoștințele și să capete noi abilități privind comunicarea cu persoanele în situații de risc.

În perioada 3-5 august, Asociația AVE Copiii a sprijinit Traininguri de formare privind acordarea Primului Ajutor Psihologic organizate de World Vision, la care au participat asistenți sociali, coordonatori, inclusiv angajați ai asociației – psihologi, pedagogi, educatori și animatori.


În cadrul seminarului, au fost oferite strategii privind sprijinul psihosocial și o mai bună înțelegere a modalităților de intervenție în situații dificile, impactul stigmatizării, cum să fie abordată rezolvarea problemelor cu ceilalți și cum să recunoașteți când indivizii ar putea avea nevoie de servicii specializate, cum ar fi pentru mai multe forme severe de tulburare psihică. 


Totodată, formatul seminarelor și subiectele studiate, permit participanților să devină ei cei care nu doar oferă ajutor persoanelor în dificultate, dar vor avea și rolul de facilitatori în cadrul seminarelor, livrând informații utilă colegilor din domeniu privind acordarea primului ajutor psihologic.


Seminarele TOT au fost realizate în cadrul Proiectului Protecție și sprijin educațional pentru refugiații ucraineni și copii din comunități gazdă din Moldova”, implementat de AO Asociația pentru Abilitarea Copilului și Familiei „AVE Copiii”, în parteneriat cu World Vision, susținut financiar de Departamentul pentru Afaceri Externe și Comerț al Guvernului Australian (DFAT) și de Disaster Emergency Committee (DEC).