Și săptămâna trecută AO AVE Copiii s-a aflat pe prima linie de asistență a refugiaților din Ucraina: am continuat să primim ajutoare, să le sortăm și redistribuim către centrele de plasament și alte locații în care se află cetățeni din Ucraina. De asemenea, am semnat noi acorduri în scopul ajutorării refugiaților. Pe segmentul de protecție a copilului a fost stabilit un parteneriat cu UNHCR. La același subiect directoarea executivă a AVE Copiii a avut discuții cu secretarul de stat de la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Daniela Misail-Nichitin. Mai recent, pe 19 martie, am semnat un Acord de parteneriat cu Fundația ERIKS din Suedia.
Fondurile și donațiile acordate AVE Copiii de Pédiatres Du Monde, ACE Cabling, Asociația ZI de BINE, Asociația Vocea Copiilor Abandonați, dar și de către mulți donatori individuali au fost și sunt îndreptate pentru susținerea celor mai vulnerabili refugiații plasați în diferite centre din țară.
Le-am ales în particular pe cele din raioanele Ungheni, Dubăsari, Cimișlia dat fiind numărul mare de refugiați, inclusiv copii, care au ajuns la centrele de plasament de acolo. Am fost în contact permanent cu direcțiile generale asistență socială și protecția familiei din Ungheni, Cimișlia, Dubăsari pentru identificarea necesităților și preluarea ajutoarelor de care refugiații au nevoie: produse alimentare pentru adulți și copii, produse de igienă, scutece și rechizite școlare și pentru activități de animație pentru copii, pamperși, un televizor și suport pentru televizor, fier de călcat, uscătoare pentru rufe, alte lucruri.
Din finanțările recepționate de la International Social Service-USA, am angajat pe următoarele 6 luni și un pedagog social pentru Centrul de cazare pentru refugiați pe lângă Direcția Generală Asistență Socială și Protecția Familiei, Ungheni.
Mai multe loturi cu apă potabilă, mâncare pentru bebeluși, dar și 100 de pachete cu biscuiți, apă, un fruct, un suc și o ciocolată, dar și separat zahăr și ceai au fost pregătite și transmise către Ambasada Ucrainei în Republica Moldova. Acestea sunt redistribuite copiilor refugiați din Ucraina care așteaptă împreună cu părinții lor la consulatul Ambasadei să-și perfecteze actele.
Tot săptămâna trecută am transmis și 1266 de cutii cu măști pentru copii la IMSP Institutul Oncologic, pe care le-am primit în loturile de ajutoare umanitare.
Am continuat să reacționăm la semnalele cu privire la copii neînsoțiți care au ajuns în țara noastră din Ucraina și să intervenim pentru a-i plasa în centre de plasament. În atenția Tatianei Danilescu și Antoninei Comerzan s-au aflat câteva asemenea cazuri, pe care le monitorizează în continuare.
Am urmărit cu multă atenție și traseul grupului de copii de la o școală sportivă din Ucraina, care în sfârșit a ajuns în Germania și a fost preluat de autorități, după ce anterior își schimbase rută în virtutea unor împrejurări neprevăzute.
Cu mare bucurie am aflat că bunica cu Parkinson și mama cu doi copii au ajuns și ei cu bine la destinație.
Între timp, am oferit adăpost altor trei persoane refugiate din Ucraina și ne străduim să le acordăm tot suportul necesar.
Activitatea pe care o desfășurăm s-a aflat și în vizorul presei internaționale. Securitatea copiilor din Ucraina care tranzitează Republica Moldova a constituit subiectul interviului directoarei executive a AVE Copii pentru televiziunea națională din Spania.
Asociația AVE Copiii și-a continuat și activitățile pe proiectele în derulare. Antonina Comerzan și Lucia Fliurta au discutat cu profesorii de la Școala Profesională din Florești despre provocările și dificultățile de integrare socială pe care le au de înfruntat tinerii ieșiți din îngrijire alternativă. La atelierul de lucru s-a mai vorbit despre profilul tinerilor ieșiți din îngrijire alternativă, modul de suport al acestora, rolul instituției de învățământ profesional tehnic în dezvoltarea deprinderilor de viață a tinerilor după absolvirea studiilor profesionale.