Specialiștii AO „AVE Copiii” care vor sprijini copiii refugiați au participat la seminare de instruire

Specialiștii AO „AVE Copiii” care vor sprijini copiii refugiați găzduiți în raioanele Basarabeasca, Vulcănești și municipiile Cahul și Bălți au participat la seminare de instruire

La 18 iulie 2022, Asociația pentru Abilitarea Copilului și Familiei „AVE Copiii” a organizat prima întâlnire de lucru cu echipa nou formată din coordonatori și animatori socio-educativi ce urmează a fi implicați în implementarea proiectului „Protecție și sprijin educațional pentru refugiații ucraineni și copiii comunității gazdă din Moldova”. La ședință au participat 20 de persoane care vor activa în municipiile Bălți, Cahul și raioanele Basarabeasca și Vulcănești.

Scopul evenimentului a fost familiarizarea noilor membri ai echipei cu activitatea Asociației „AVE Copiii” și cu toate procedurile și politicile interne. Atenție deosebită a fost acordată necesității implicării fiecărui angajat la identificarea și abordarea nevoilor critice de protecție ale refugiaților din Ucraina, în special fete și băieți, femei și persoane cu dizabilități care prezintă un risc ridicat de violență bazată pe gen, exploatare sexuală și abuz.

Ședința a fost moderată de Antonina Comerzan și Constanța Gaideu care vor continua să susțină membrii noi ai echipei și în perioada implementării proiectului.

În perioada 19 – 22 iulie 2022, a fost organizată o instruire pentru coordonatori și animatori social-educativi. Timp de patru zile, participanții au fost antrenați pe următoarele tematici: Competențele cheie privind gestionarea stresului toxic/ trauma; Rolul activității și al artei în sprijinul psihic și moral; Arte expresive pentru îngrijire și sprijin de la egal la egal, etc.   

De menționat că în cadrul proiectului vor fi deschise 10 spații prietenoase pentru copii și femei – Ludoteci, unde copii refugiați și cei locali vor avea acces la activități de animație socio-educativă, de petrecere a timpului liber, dar și de recuperare școlară. La fel, 2000 cei mai vulnerabili copii refugiați și locali vor beneficia de suport social, inclusiv rechizite școlare și dispozitive digitale pentru a accesa sistemul de educație.

Proiectul își propune să asigure servicii adecvate de protecție celor mai vulnerabili copii refugiați și locali, fete și băieți, femei și persoane cu dizabilități. 

Activitatea este parte a proiectului „Protecție și sprijin educațional pentru refugiații ucraineni și copiii comunității gazdă din Moldova” implementat de AO Asociația pentru Abilitarea Copilului și Familiei „AVE Copiii”, susținut de World Vision cu suportul financiar al Departamentului pentru Afaceri Externe și Comerț al Guvernului Australian.

Toate pozele de la eveniment găsiți aici.