Suport în procurarea medicamentelor și asistență medicală pentru o familie de refugiați

Echipa mobilă a preluat spre gestionare, în luna decembrie 2022, un caz al unei mame refugiate în Republica Moldova împreună cu doi copii - o fată de 17 ani și un băiat cu vârsta de 4 ani. Intervenind în acest caz, s-a constatat că băiatul se confruntă cu probleme de sănătate (respiratorii) a căror cauză încă nu a fost elucidată până la final, deși în ultimul an a fost spitalizat de 7 ori, însă fără a fi stabilit un diagnostic clar.  

În baza prescripțiilor medicale au fost procurate medicamente care să-l ajute pe copil să respire în crizele sale. În continuare s-a menținut contactul cu mama copilului pentru monitorizarea situației și a necesităților.

În cadrul monitorizării periodice s-a constat că și mama copiilor acuze anumite probleme de sănătate, pentru care era nevoie urgentă de consultația medicilor. Dar aflându-se într-o localitate în care nu este un serviciu de urgență, membrii echipei mobile au însoțit femeia la Spitalul Republican din Chișinău, unde a fost examinată și internată.

În următoarea perioadă, starea mamei s-a îmbunătățit, însă copilul încă se află sub tratament medicamentos și sub supravegherea medicilor.

Medicamentele au fost asigurate în cadrul proiectului Sprijin personalizat pentru cei mai vulnerabili copii și adulți refugiați din Ucraina și cei mai vulnerabili copii locali implementat de Asociația AVE Copiii, cu sprijinul Fundației Soros Moldova.