Ziua Mondială a Refugiatului, marcată de „AVE Copiii”

Ziua Mondială a Refugiatului, marcată anual pe 20 iunie, în acest an are o conotație și mai dureroasă. Evenimentele tragice produse la vecinii noștri, ne-au mobilizat mai mult ca oricând să fim solidari și empatici cu refugiații.

Odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, Republica Moldova alături de statele vecine a devenit colacul de salvare pentru ucrainenii care fug din calea războiului, căutând un adăpost în siguranță. 

Planul de dezvoltarea strategică al Asociației pentru abilitarea Copilului și Familiei „AVE Copiii”, stabilit pentru anul 2022 a suportat modificări majore, fiind dublate angajamentele. La acțiunile ordinare s-au alăturat o serie de activități orientate spre ajutorarea femeilor și copiilor ucraineni. 

Datorită partenerilor, Asociația susține activități pentru copii în două centre de plasament temporar pentru copiii refugiați, aflate la Bălți și Ungheni și un centru de zi din Chișinău, unde copiii sunt antrenați în diverse activități educaționale, culturale și de divertisment, valorificând astfel diversitatea culturală. Avem soluții și pentru familiile refugiate, precum suport financiar, pachete alimentare, medicamente, asistență individuală, servicii de consiliere și reabilitare psihologică.

Pentru a marca Ziua refugiaților într-o atmosferă pozitivă, educatorii de la centrele de plasament din Bălți și Ungheni, împreună cu copiii au pregătit un program de divertisment. Duminică, copiii au avut parte de o experiență culinară, pregătind bucate tradiționale ucrainene, printre care borș roșu și colțunași. O manifestare a multiculturalismului a fost echipa mare formată din părinți și copii ucraineni, precum și localnici moldoveni care împreună s-au mobilizat, iar fiecare a contribuit ca momentul să fie de neuitat.

În contextul evenimentelor din Ucraina, de la 24 februarie curent, până în prezent, asociația „AVE Copiii” a ajutat circa 750 de copii.

Ziua Mondială a Refugiatului este celebrată pe 20 iunie, în fiecare an. Acest eveniment internațional onorează curajul, puterea și determinarea femeilor, bărbaților și copiilor care sunt obligați să fugă din patria lor sub amenințarea persecuției, conflictelor și a violenței. Ziua Mondială a Refugiatului este o zi internațională în calendarul Organizației Națiunilor Unite (ONU). 

Asociația pentru abilitarea Copilului și Familiei „AVE Copiii” lucrează pentru refugiați din anul 1998.