Finalizarea proiectului: Sprijin personalizat pentru cei mai vulnerabili copii și adulți refugiați din Ucraina și cei mai vulnerabili copii locali 

Povestea fetiței care își dorea „caiet cu prințesă” este foarte populară la Asociația pentru Abilitarea Copilului și Familiei „AVE Copiii”. Și asta pentru că acele caiete erau mai scumpe decât altele, iar bunica sub pretextul „𝘦 𝘪𝘮𝘱𝘰𝘳𝘵𝘢𝘯𝘵 𝘤𝘦 𝘴𝘤𝘳𝘪𝘪 𝘪̂𝘯 𝘦𝘭𝘦, 𝘯𝘶 𝘤𝘶𝘮 𝘢𝘳𝘢𝘵𝘢̆” refuza să-i facă pe plac copilei.

 

Și a venit ziua, în care fetița a mers cu voucherul în mâna la librăria din regiune și și-a ales caietul cu cea mai frumoasă și mai roz prințesă! Și până astăzi, zilnic îl poartă cu grijă în rucsacul ei de școlăriță!

Citește

Suport în procurarea medicamentelor și asistență medicală pentru o familie de refugiați

Echipa mobilă a preluat spre gestionare, în luna decembrie 2022, un caz al unei mame refugiate în Republica Moldova împreună cu doi copii - o fată de 17 ani și un băiat cu vârsta de 4 ani. Intervenind în acest caz, s-a constatat că băiatul se confruntă cu probleme de sănătate (respiratorii) a căror cauză încă nu a fost elucidată până la final, deși în ultimul an a fost spitalizat de 7 ori, însă fără a fi stabilit un diagnostic clar.  

În baza prescripțiilor medicale au fost procurate medicamente care să-l ajute pe copil să respire în crizele sale. În continuare s-a menținut contactul cu mama copilului pentru monitorizarea situației și a necesităților.

Citește

Consultații medicale și medicamente gratuite pentru refugiați

Imediat după lansarea proiectului Sprijin personalizat pentru cei mai vulnerabili copii și adulți refugiați din Ucraina și cei mai vulnerabili copii locali implementat de Asociația AVE Copiii, cu sprijinul Fundației Soros Moldova, echipele mobile au contactat persoanele refugiate găzduite în Centrele de plasament din regiunile țintă selectate, pentru a cunoaște necesitățile lor în materie de asigurarea sănătății și medicamentelor.

Până în ianuarie 2023, circa 600 de persoane au beneficiat de medicamente gratuite, procurate din cadrul proiectului. Sunt zile în care cabinetul medicului este vizitat de 3-5 chiar și mai mulți pacienți care vin să-și ridice medicamentele.

Citește

Echipa mobilă - în acțiune în cazul unei familii refugiate cu copii

Unul dintre cazurile ajunse în gestionarea Asociației AVE Copiii, se referă la o familie cu doi copii, cu vârstele între 8 și 2 ani, care au venit în Republica Moldova încă la începutul lunii iunie 2022 împreună cu părinții, tatăl fiind cu cetățenia RM.

Situația descrisă este una dintre multele povești tragice prin care trec familiile de refugiați, atunci când sunt nevoiți să părăsească propriile țări și să se mute într-o altă țară, în căutarea unui loc sigur unde să își crească copiii.

Băiatul mai mic al familiei suferă de anumite probleme de sănătate, care necesită tratament îndelungat și administrarea permanentă a unor medicamente foarte costisitoare. Echipa mobilă a interacționat cu familia și a efectuat evaluarea și managementul cazului, în urma căruia s-a stabilit că părinții nu activează și este necesară intervenția în procurarea medicamentelor prescrise de medicul specialist.

Citește

Mai aproape de beneficiari

Asociația pentru Abilitarea Copilului și Familiei „AVE Copiii” a primit din parte Fundației Soros Moldova un automobil care vine să îmbunătățească activitatea serviciului Echipei mobile pentru deplasarea specialiștilor noștri la domiciliile beneficiarilor.

Fundația Soros Moldova, parte a Fundațiilor pentru o Societate Deschisă, a oferit un automobil Asociației Obștești Asociația pentru Abilitarea Copilului și Familiei „AVE Copiii”, care susține copiii și familiile în situație de risc, acționează pentru reabilitarea și reintegrarea familială și socială a copiilor abandonați și maltratați, sprijină familiile defavorizate cu copii.

Citește

Rechizite școlare gratuite pentru copii refugiați și din familii vulnerabile

Îmbunătățirea accesului la educație pentru copiii în situații de risc și a refugiaților din Ucraina este una din prioritățile noastre. 

În contextul migrației forțate, mulți copii refugiați se confruntă cu dificultăți în a-și continua educația și în a-și dezvolta abilitățile și cunoștințele. Prin urmare, acțiunea de a oferi vouchere în valoare de 500 lei fiecare pentru rechizite școlare poate ajuta la îmbunătățirea accesului la educație și la promovarea unei șanse egale de învățare pentru toți copiii, indiferent de circumstanțele lor. 

Citește

Condiții și atmosferă de lucru mai bună pentru angajații Asociației AVE Copiii

Implicarea Asociației în intervențiile crescânde de protecție a copiilor locali și a copiilor refugiați (odată cu începerea războiului în Ucraina) a determinat organizația să mărească numărul angajaților, care să răspundă și mai bine tuturor provocărilor și necesităților copiilor. Inclusiv a crescut numărul angajaților din echipa mobilă care își desfășoară activitatea și direct în sediul organizației din strada Constantin Stere 1. 

Deși capacitatea clădirii corespunde numărului de angajați, birourile nu erau adaptate corespunzător termic. Pe parcursul zilelor toride de vară, căldura insuportabilă era un adevărat test de rezistență pentru angajați.

Citește